Förarbevis vattenskoter

Kursinformation förarbevis vattenskoter

Vi är glada att du valt att ta ditt förarbevis med oss på Skoterakademis – en av Sveriges största utbildningsarrangörer för förarbevis för vattenskoter! 

Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2021:51) uppställer vissa krav på dels hur utbildningsmomentet ska gå till, dels vilka typer av vattenskotrar som får användas. Utöver detta finns säkerhetskrav som måste beaktas. Inför den praktiska körningen ber vi dig därför uppmärksamma följande förhållningsregler. 

Utbildningsmaterial finns att ladda ner i din orderbekräftelse

Tillåtna vattenskotrar 

Om du avser att använda en egen vattenskoter vid det praktiska momentet måste du tillse att den uppfyller följande krav: 

  • Sittmaskin (ståmaskiner är inte tillåtna vid det praktiska momentet). 
  • CE-märkt (de flesta moderna vattenskotrar från de etablerade märkena är CE-märkta). 
  • Möjlighet att köra minst 35 knop (65 km/h). 
  • Sjövärdigt skick. 

Två personer kan dela på en vattenskoter. 

Skoterakademins hyrvattenskotrar uppfyller ovanstående krav. 

Kläder och personlig utrustning 

Det kommer att vara kallt i vattnet (och eventuellt i luften) under våra utbildningstillfällen under våren och försommaren. Även om ingen av övningarna förutsätter att man hamnar i vattnet kan en olycka inträffa. Av säkerhetsskäl måste alla deltagare därför klä sig till undvikande av nedkylning. Våtdräkt rekommenderas men är inte ett krav. Tänk också på att blottade fötter snabbt kan bli nedkylda. Även här rekommenderas därför neoprenesockor eller liknande som finns att köpa i de flesta välsorterade sportaffärer. Flytväst är obligatoriskt. Ta med ombyte och handduk för säkerhets skull. 

Ta gärna med hopfällbar paddel (finns att köpa på t.ex. Jula och Biltema). En av övningarna innefattar användande av paddel. 

Skoterakademin har våtdräkter för uthyrning. Vi kan också hyra ut hjälm, även om hjälmanvändning är helt frivilligt. Ett fåtal flytvästar finns till utlåning. Den som saknar paddel kommer att få låna vid övning där paddel ska användas. 

Skoterakademin förbehåller sig rätten att neka deltagande om vattenskoter inte uppfyller minimikrav eller om kursdeltagare inte är klädd till undvikande av nedkylning. 

ID-kontroll 

Vi har skyldighet att säkerställa identitet på alla deltagare. Du måste därför medta godkänd identitetshandling (körkort, pass, nationellt id-kort). Om du saknar identitetshandling förbehåller vi oss att vägra ditt deltagande. 

Plats för praktisk körning 

Sundsvall Northbike, Kontorsvägen 8 (Kör in på infarten till vänster om entrén, mot vattnet)

Umeå Patholmsvikens båtklubb, Patholmsviken, Holmsund 

Örnsköldsvik Käglorna, Kägelvägen 9, Domsjö 

Sjösättning 

På grund av det stora antalet deltagare rekommenderar vi att du kommer i god tid innan kursen startar så att du i lugn och ro hinner sjösätta din vattenskoter. 

I Sundsvall är sjösättningsrampen brant. Det är därför bara möjligt att sjösätta med fyrhjulsdrivna bilar. Om du har tillgång till fyrhjulsdriven bil bör du därför använda den. För dig som inte har fyrhjulsdriven bil får vi hjälpas åt med sjösättningen. 

Mat och dryck 

För dig som anmält dig till intensivkurs ingår enklare lunch. 

Betalningsinformation 

Några dagar efter att du har genomfört din bokning kommer du att få en faktura skickad till din e-post. Eventuella rabatter kommer att vara justerade på fakturan.

Saknar du din faktura? Kolla först i din skräppost men om den inte finns där bör du ta kontakt med oss, det gör du lättast genom att mejla till info@skoterakademin.se.